jueves, 24 de mayo de 2007

Piano




El piano o piano és un instrument musical classificat com a instrument de teclat de cordes percudides, segons el sistema de classificació usat. Està format per un arpa cromàtica de cordes múltiples accionada per un mecanisme de percussió indirecta, a la que se li han afegit apagadors. En la música occidental, el piano permet tant interpretació solista, com per a la música de cambra, per a l'acompanyament o per a ajudar a compondre i assajar.
El piano produïx el so polsant cordes d'acer amb martells de feltre. Les vibracions es transmeten a través dels ponts a la caixa de ressonància.
La paraula piano és una forma abreviada de la paraula piano, que és poc usada excepte en el llenguatge formal, i deriva del nom original en italià de l'instrument: gravicèmbalo col piano e ‘forte' (literalment clavecín amb [sons] suaus i forts). Açò es referix a la capacitat del piano per a produir notes en diversos volums depenent de com es pressionen les tecles.
foto: interior de un piano
Història
Bartolomeo Cristofori de Pàdua, Itàlia, va inventar el primer piano. Ell el va cridar gravicémbalo col piano i il·ltre ‘forte'. El nom fa referència a la capacitat de l'instrument de produir notes a diferents volums, depenent de la intensitat de la pressió sobre les tecles. No està enterament clar quan va construir este instrument, però un inventari fet pels patrons de Cristofori, la família de Medici, indica

l'existència d'un instrument primerenc de Cristofori per l'any 1701. Cristofori va construir només uns vint pianos abans de morir en 1731; els tres que han sobreviscut fins hui daten de la dècada de 1720.

No hay comentarios: