jueves, 24 de mayo de 2007

Contrabaix



El contrabaix és un instrument musical de la família de les cordes, de voluminosa grandària. Té generalment quatre cordes, afinades per quartes ascendents, (mon-la-resol, des de la 4a corda, més greu, a la 1a, més aguda), encara que també n'hi ha de cinc, en els que la quinta corda s'afina en un Do o Si més greu que la quarta corda.

Descripció

És el major i més greu dels instruments cordófonos. Per això, fins a temps relativament recents, molt poques vegades s'usava com a solista. El primer contrabaixista virtuós va ser Domenico Dragonetti.
El seu so es produïx per la vibració de les cordes al ser fregades amb un arc, encara que també poden polsar-se amb els rovells dels dits, tècnica que rep el nom de "pizzicato "o pechisco.

Història
Els seus orígens es remunten al segle XVI, època en què ja existia un instrument cridat violone del qual pareix derivar. No obstant, fins al segle XIX no va adoptar la forma i les característiques actuals, una combinació d'elements propis del violí i de la viola. També durant eixe segle es va incorporar definitivament a l'orquestra, en la que exercia un paper secundari: es limitava a reforçar la part del violoncel. Les dificultats de la interpretació derivades de la seua gran envergadura van limitar el seu bot als escenaris.

Origen
L'origen del contrabaix, el major membre de la família de la corda fregada, ha suscitat enardides discussions entre els experts.

No hay comentarios: